tisdag 2 april 2013

Proviva

Drack just en klunk Proviva och slängde ett öga på innehållsförteckningen.

 

Ingredienser

  1. Vatten
  2. Fruktblandning
  3. Socker (5% tillsatt socker)
  4. Modifierad potatisstärkelse
  5. Havremjöl
  6. Citronsyra
  7. Vitamin C
  8. Naturlig arom
  9. Maltmjöl av korn
  10. Kultur: Lactobacillus Plantarum

Modifierad potatisstärkelse

Används som förtjockningsmedel.

Särskilt i fettsnåla produkter. När man reducerar det naturliga fettet mister livsmedlet en del av volymen. Då kan man lägga till stärkelse istället.

Den billiga stärkelsen får även ofta ersätta dyrare ingredienser. Om man velat sänka halten frukt i en fruktyoghurt kan man ersätta den med stärkelse tillsammans med bland annat färg- och smakämnen.

Modifierad stärkelse innebär att den förändrats kemiskt för att öka den naturliga förtjockningsförmågan så att produkten blir exakt så tjock som man vill att den ska bli. Det finns minst 40 metoder. De används istället för vanlig stärkelse då de är stabilare och tål nedfrysning. De är inte tillåtna i ekologisk produktion eftersom man manipulerar stärkelsen på molekylnivå.

(Stärkelse är livsmedel, men modifieras de kemiskt betraktas de som tillsatser.)

De bryts ner i mag- och tarmkanalen, men kan ta lite längre tid att bryta ner i jämförelse med vanlig stärkelse, allt beroende på graden av modifikation.

SCF och JECFA anser dem vara acceptabla tillsatser, men man har ändå fastställt en maximigräns på 5% i barnmat.

SCF = EU:s vetenskapliga kommitté för livsmedel

JECFA = the Joint FAO/WHO Expert Committé on Food Additives (utvalda vetenskapsmän/kvinnor som ger råd i hälsomässiga frågor vad gäller tillsatser och föroreningar i livsmedel)

Naturlig arom

Enligt ett EU-direktiv från 1991 är det inte obligatoriskt att ange om en arom är naturlig eller artificiell. När tillverkarna ändå upplyser om att aromen är naturlig är det för att det ser positivt ut inför konsumenten. Om den däremot är artificiell avslöjar man det inte utan skriver bara "aromämne".

Artificiella= framställs helt på kemisk väg och är inte kemiskt identiska med något ämne som förekommer i naturen

Naturidentiska = tillverkad kemiskt, kemiskt identiskt med något ämne i naturen.

Naturliga = framställs genom fysikaliska, enzymstiska eller mikrobiologiska metoder från material av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung.

Sedan 20 jan 2011 har man slagit ihop artificiella och naturidentiska i en grupp som kallas för "andra aromer". Nu skiljer man mellan naturliga och andra aromer.

Skillnaden är dock inte då stor. Det beskriver mer hur aromen har framställts än vad den innehåller. Och ibland har de exakt samma kemiska beståndsdelar.

Det är heller inte alltid den naturligare varianten är hälsosammare. Det gäller t ex mandelsmak. (Läs mer själva i källorna nedan)

Och om naturligt aromämne hänvisas till ett livsmedel måste det till 95 viktprocent ha framställts av livsmedlet som det hänvisas till. De resterande max 5 viktsprocenten skall givetvis också vara naturlig. Man skriver då i ingrediensförteckningen ”naturlig 'livsmedel' arom" t.ex naturlig jordgubbsarom.

Aromämnen behöver inte deklareras en och en, utan enbart som aromämne eller arom. Däremot måste aromen vara med på listan över EFSA's godkända aromer. Om den kan orsaka allergi måste det skrivas med.

Källor:

E-nummerboken
Den hemlige kocken
www.aromforeningen.se

- Posted using BlogPress from my iPhone

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar