Jag försöker satsa på Rättvisemärkt när jag köper choklad. Hoppas att det faktiskt innebär mer schyssta villkor för arbetare/bönder som är med och tillverkar chokladen/ingredienserna och mer schysst mot naturen. Ja, att Fairtrade-märket står för vad det säger.
Får kolla lite närmare på det vid tid framöver.
Men sedan är det ju det där med tillsatser också.
Innehållet i den här chokladen är:
Kakaomassa *
Socker *
Kakaosmör*
Fettreducerat kakaopulver*
*ekologiskt certifierad ingrediens och fairtrade-certifierad ingrediens.
Det jag direkt funderar över är den sista ingrediensen. Varför ha i fettreducerat kakaopulver, när man ändå har kakaomassa och kakaosmör?
Okej. Nu sökte jag på fettreducerad kakaopulver och hamnade på ett blogginlägg som verkligen bombarderade mig med info och tankar. Jag som tänkte slänga in ett litet inlägg lite snabbt. Tji fick jag.
Ni kan ju läsa själv, men här är lite av det jag snappade upp, som kan kollas upp med fler källor senare.
Enligt blogginlägget (hinner inte kolla upp det närmare just nu) får man kakaomassa när man fermenterar, rostar, skalar och maler kakaobönorna.
Kakaomassa består delvis av fett. I processen utskiljs detta, det s.k. kakaosmöret, och återstoden kallas för kakaopulver eller fettreducerad kakao.
Eftersom kakaosmöret är dyrt ersätter man det ibland med mjölk och härdat fett som blir ett billigare alternativ.
En del tillsätter också sojalecitin, vilket en del kan vara känsliga mot. Kan bl a ge akne. Enligt bloggen/dess kommentarer så motverkar tillsatt mjölk en del av kakaons nyttiga ämnen. Värt att kolla upp.
Så Fairtrade, med kakaomassa, kakaosmör, fettreducerat kakaopulver och utan sojalecitin kommer jag att leta efter nästa gång.
Chokladen kan tydligen bli hårdare utan sojalecitin, men det kan jag ta.
Sedan finns det kallpressad choklad som enligt vissa ska vara nyttigare (utifrån att nyttigheter förstörs vid upphettning). Xocai och cocoloco hette de visst. Något att kolla upp.
Vissa köper kakaobönor som de är och äter som godis. Det ska vara nyttigt. Magnesium i.
2B continued.
- Posted using BlogPress from my iPhone
- Posted using BlogPress from my iPhone
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar