Och så var det det här med godiset. Massa socker, men inte bara socker. En massa andra ämnen som inte alls gör gott i vår kropp. Egentligen märkligt att vi stoppar i oss det mot bättre vetande.
Ingredienser:
Socker
Glukossirap
Vatten
Stärkelse
Gelatin
Invertsockersirap
Syror (E334, E270)
Aromer
Härdat vegetabiliskt fett
Färgämnen (E120, E141)
Det är mest av allt socker förstås. Sedan glukossirap, alltså mer socker.
Vatten är säkert bra att blanda allt i med lite stärkelse och gelatin så att det binder röran.
Sedan tar vi lite mer socker i form av invertsockersirap, ja, varför inte. Socker brukar ju gå hem, och varför inte köra lite olika varianter. Nu behöver vi ha i lite annat. Hm...syror!
E334 och E270. Det smakar gott! Bryr vi oss alls vad vi stoppar i oss? Tänk om det skulle vara saltsyra? Hur mycket litar vi på kontrollmyndigheten...och företagen, vars syfte är att tjäna pengar?
E334 är L-vinsyra.Surhetsreglerande medel. ger den där goa sura smaken. Det fungerar även som bakpulver, fast kanske inte i bilarna?
Och det förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning. Att ämnet inte ska förstöras så fort i luften. Få en annan färg. Få en annan smak. Hålla längre. Det är ju bra. Det tjänar ju företagen på. Fast för min del skulle det nog kvitta så länge godiset är färskt.
Man verkar få den som en biprodukt vid vintillverkningen och den finns naturligt i vindrutor, nej vindruvor menar jag. Det är den naturliga formen av vinsyra. Inte att förväxla med den syntetiska formen DL-vinsyra. Den som inte får användas i livsmedel. Hm...varför då, tänker jag genast.
Enligt Shenet och wikipedia har vinsyra och dess salter i höga doser gett svåra förgiftningar (påverkan på mage, tarm, blodcirkulation och njurar). Förtäring av 12 gram har dödat. Också starka vattenlösningar irriterar kraftigt och kan ge njurskada. Rekommendationen om acceptabelt dagligt intag (ADI) är 30 mg per kilo kroppsvikt, alltså 2,1 mg för en person på 70 kilo. Hur tänker Ahlgrens nu? Att det vi får i oss är så lite? För vindruvor anses ju inte farliga? Men är det samma mängd?
E270 är mjölksyra. Ett konserveringsmedel och har inget med mjölk att göra.
Aromer går alltid ner. Även om de inte behöver tala om vad det är. Det smakar ju bättre, så det blir nog bra. Eller. Visst är det knepigt att vi köper aromer rakt av.
Härdat vegetabiliskt fett. Kan innehålla transfetter. Återigen köper vi att vi inte får reda på vad det är vi betalar för och stoppar i oss. Industriella transfetter anses öka halten av dålig kolesterol (LDL) och sänka halten av gott kolesterol (HDL) i högre grad än motsvarande intag av mättade fetter och fetter med enkelomättade och fleromättade icke-transfettsyror. En utförlig studie publicerad 2006 i New England Journal of Medicine visar på ett starkt samband mellan konsumtion av transfetter och ökad risk för prostatacancer, hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Industriellt transfett som orsak till hjärt-kärlsjukdom är vetenskapligt belagt. Också snabba, lättsmälta kolhydrater som till exempel i läsk, potatismos och vitt bröd har bevisats vara lika farliga för hjärtat.
I Sverige är det frivilligt för tillverkare att redovisa på innehållsförteckningen om det finns transfetter i produkten. Livsmedelsverket rekommenderar lågt sammanlagt fettintag snarare än lågt intag av transfett. Ett beslut om att förbjuda transfetter togs av riksdagen 17 mars 2011 och regeringen fick i uppdrag att arbeta fram ett lagförslag.Livsmedelsverkets märkning "Nyckelhålet" för särskilt nyttig mat fick innehålla upp till 14 % transfett, en regel som ändrades först efter att detta påpekats utifrån av tidningen DN:s larm.I USA har New York och Kalifornien förbjudit industriellt transfett på restauranger för att skydda konsumenterna.
Lite färg behövs för att göra att de ser goda ut och att folk vill stoppa i sig dem med tanke på den skit de innehåller. Vi tar lite E 120 och E 141.
E120 karmin
Framställning: Extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen. Kan orsaka allergiska reaktioner. Läs kommentarerna här.
E141 klorofyllkopparkomplex.
Framställs från klorofyll, vilket har extraherats från gröna blad, bl. a. gräs och luzern. En del av det naturliga magnesiuminnehållet i klorofyllen har ersatts av koppar för att göra färgämnet mer stabilt. Används i konserverade grönsaker.
Källa
Wikipedia
Shenet
Äkta vara
Skickat via Blogsy
x
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar