söndag 14 april 2013

Ekologiska apelsiner


Jag upptäckte att det fanns ekologiska apelsiner på ICA Supermarket. Valencias. Jag hade inte tidigare sett att just apelsiner fanns som ekologiskt alternativ. Dessutom fanns ekologiska kiwis. Även om de kostade mycket mer ville jag prova. Skiljde de sig i smak? Och hur ekologiska är de egentligen?
Jag har länge funderat över hur mycket gift vi får i oss i den besprutade frukten och grönsakerna. Bekämpningsmedel, vax och antimögelmedel. Det har inte känts bra att bara skölja av. Räcker det, har jag undrat. Nu ska jag försöka bli lite klokare.

Säsongen för apelsinerna sträcker sig från oktober till maj. Säsongens sista sort är Valencia late som är ganska svårskalad, men desto saftigare, vilket gör att den passar bra att pressa eller göra saft på.

Bekämpningsmedel, vax och antimögelmedel
De flesta apelsiner vi köper kommer från jättelika plantager och utsätts för stora mängder kemiska bekämpningsmedel. Efter skörd behandlas de dessutom med antimögelmedel och vax för att förlänga hållbarheten. Vid de stickprovskontroller som de nationella livsmedelsverken genomför upptäcks ofta att apelsinskalet innehåller rester av de kemiska ämnen som frukterna kommit i kontakt med. Om man ändå vill använda skalet bör det rengöras i ljummet vatten.

Ekologiska apelsiner
Även Kravmärkta apelsiner får sprayas med bekämpningsmedel. Då handlar det inte om de vanliga kemikalierna utan i första hand om fiskprodukter och algen kelp. Kopparsulfat tillåts dock i begränsad mängd. Ekologiska apelsiner får vaxas, men inte behandlas med antimögelmedel. Hållbarheten blir därmed något kortare.

Apelsiners nyttigheter
Apelsin innehåller en hel del C-vitamin, men tydligen också andra ämnen som är nyttiga som t ex en mängd växtämnen och flavonoider, vilket en C-vitamintablett inte kan ersätta.
Det förvånar mig inte alls att naturen innehåller saker som är läkande/välbehövligt och att det inte bara går att ersätta hur som helst på kemisk väg om Gud har skapat allt. Det går liksom inte att jämföra människans produktioner med Guds :-).


Vitamin C
Apelsiner innehåller ca 50 mg askorbinsyra per 100 g frukt. Det är flera gånger mer än andra bra källor som äpplen och tomater. En apelsin om dagen säkrar behovet väl även om optimalt intag kan vara betydligt högre.
C-vitamin är en antioxidant som hjälper kroppen att bekämpa skadliga fria radikaler. Den kan inte lagras i kroppen utan bör tillföras varje dag. Ett vanligt symtom på för lite C-vitamin är sår i tandköttet.


Genom att äta en apelsin på kvällen så hjälper du kroppen att stärka huden och göra bindväven fastare. Du får även en marginellt ökad fettförbränning eftersom kollagen behöver fett för att kunna reparera sig under natten.

Flavonoiden hesperidin
I kroppen används C-vitamin tillsammans med kroppsfett och zink till nattens återställande av bl a kollagenet. Kollagen är beståndsdelar i hud och bindväv som är uppbyggt av aminosyror, protein. På dagen får bindväven jobba hårt när vi sitter eller rör oss. På natten byggs och repareras det för fullt för att återställa kollagenet i fin form.

Apelsiner innehåller flavonoiden hesperidin som i studier visat sig kunna sänka kolesterol samt stoppa inflammationer. Hesperidin har även visat sig kunna minska hösnuva, sänka blodtrycket, sakta ner virus och stabilisera blodsockret. Den är en stabil och säker antioxidant, även om den inte är maximalt effektiv

Flavonoiden antocyanin
Blodapelsiner färgas av antocyaniner som är ytterligare en stor grupp av flavonoider. I studier har man sett ett samband mellan personer som äter mycket citrusfrukter och förekomsten av magcancer. Bland de som regelbundet äter mycket citrusfrukter finns färre fall av magcancer.


Pektin
Dom vita hinnorna runt apelsinklyftan innehåller en hel del pektin, en löslig fiber, och hesperidin. Pektin hjälper till att binda kolesterol i tarmen vilket gör att kolesterolhalten sänks. Pektin lindrar även förstoppning och andra matsmältningsproblem. Det verkar betyda att det är nyttigare att behålla hinnorna på.

Folat/folsyra och kalium
Apelsiner innehåller även folat, folsyra, som rensar kroppen från homocystein, ett skadligt ämne för hjärta och kärl, och kalium som hjälper till att sänka blodtrycket.

D-limon
I hela apelsinen, inklusive skalet, finns så kallade limonoider och då främst limonin och nomilin (d-limonen). De har en skarp smak och studier har visat att limonoiderna är effektiva på att hämma cancer i lungor, hud, mage och bröst, genom att till viss del oskadliggöra cancerogena ämnen som t ex tobaksrök


När du ska använda apelsinskal i mat och bakverk så är det viktigt att du använder ekologiska apelsiner för att minimera risken för bekämpningsmedel. Skölj och tvätta apelsinen noga innan du river den.

Karotenoider: Zeaxantin och Lutein
Apelsiner innehåller ett flertal karotenoider som ger fruktköttet dess gula färg. Zeaxantin och Lutein är särskilt viktiga för synen. Ett par andra närbesläktade karotenoider finns i hög halt. Klementiner har ett hälsovärde nästan som apelsiner. Ofta innehåller småcitrus mindre zeaxantin och Lutein men mer Betakaroten. Både blodapelsiner och ekologiska apelsiner är liksom småcitrus bra alternativ för omväxling.

Apelsiners hälsoeffekter:

  • rensar tarmen
  • är bakteriedödande
  • kan minska risken för cancer
  • lindrar förkylning
  • sänker blodtrycket
  • är antiinflammatoriska
  • stärker immunförsvaret
  • kan sänka kolesterolhalten
  • stärker kollagenet
  • minskar risken för blodpropp
  • minskar risken för stroke
  • minskar risken för gula fläcken sjukan.



  • Miljögifter
    Fungicider används mycket mot mögel på citrusfrukter men stannar mest i skalen som inte bör varken ätas eller komposteras.

    Överkänslighet
    Terpenen Limonen i skalen på citrusfrukter kan ibland orsaka problem med överkänslighet.

    Apelsinen i olika kulturer

  • I det kinesiska nyåret symboliserar apelsiner tur och rikedom.



  • Brudar har traditionellt burit apelsinbommor som en symbol för fertilitet.



  • Apelsinens historia

  • Arabiska köpmän tog apelsinen till Europa, men det var portugiserna som introducerade sötapelsinen på 1400-talet. Den blev populär då den var mycket mer välsmakande än bitterapelsinen.
  • Columbus tog med apelsinen till västra halvklotet med andra citrusfrukter
  • Idag är de största producenterna av söt apelsin Brasilien, USA, Spanien och Italien.
  • 200 år senare tog franciskanermunkarna frön från Mexiko till Kalifornien.


  • Tips
    Några tunt skivade apelsiner med sockerlag som kokats upp med en kanelstång och några stjärnanis blir en supergod efterrätt tillsammans med lättvispad grädde.

    Källor
    • Sund.nu