Jag upptäckte att det fanns ekologiska apelsiner på ICA Supermarket. Valencias. Jag hade inte tidigare sett att just apelsiner fanns som ekologiskt alternativ. Dessutom fanns ekologiska kiwis. Även om de kostade mycket mer ville jag prova. Skiljde de sig i smak? Och hur ekologiska är de egentligen?
Jag har länge funderat över hur mycket gift vi får i oss i den besprutade frukten och grönsakerna. Bekämpningsmedel, vax och antimögelmedel. Det har inte känts bra att bara skölja av. Räcker det, har jag undrat. Nu ska jag försöka bli lite klokare.
Från Äkta Vara:
Säsongen för apelsinerna sträcker sig från oktober till maj. Säsongens sista sort är Valencia late som är ganska svårskalad, men desto saftigare, vilket gör att den passar bra att pressa eller göra saft på.
De flesta apelsiner vi köper kommer från jättelika plantager och utsätts för stora mängder kemiska bekämpningsmedel. Efter skörd behandlas de dessutom med antimögelmedel och vax för att förlänga hållbarheten. Vid de stickprovskontroller som de nationella livsmedelsverken genomför upptäcks ofta att apelsinskalet innehåller rester av de kemiska ämnen som frukterna kommit i kontakt med. Om man ändå vill använda skalet bör det rengöras i ljummet vatten.
Ekologiskt
Även Kravmärkta apelsiner får sprayas med bekämpningsmedel. Då handlar det inte om de vanliga kemikalierna utan i första hand om fiskprodukter och algen kelp. Kopparsulfat tillåts dock i begränsad mängd.
Ekologiska apelsiner får vaxas, men inte behandlas med antimögelmedel. Hållbarheten blir därmed något kortare.
Från sund.nu och frukt är hälsa
Apelsin innehåller en hel del C-vitamin, men tydligen också andra ämnen som är nyttiga som t ex en mängd växtämnen och flavonoider, vilket en C-vitamintablett inte kan ersätta
. Det förvånar mig inte alls att naturen innehåller saker som är läkande/välbehövligt och att det inte bara går att ersätta hur som helst på kemisk väg om Gud har skapat allt. Det går liksom inte att jämföra människans produktioner med Guds :-).
Hesperidin och andra nyttiga ämnen
Flavonoider: Citrusflavonoider är av typ flavanoner och kompletterar quercetin och katekiner från äpplen som antioxidanter. Vid matspjälkningen frigörs flavanonenhesperitin från apelsinen. Den är en stabil och säker antioxidant, även om den inte är maximalt effektiv. Blodapelsiner färgas av antocyaniner som är ytterligare en stor grupp av flavonoider. Glöm inte apelsinskalet I hela apelsinen, inklusive skalet, finns så kallade limonoider och då främst limonin och nomilin (d-limonen). De har en skarp smak och studier har visat att limonoiderna är effektiva på att hämma cancer i lungor, hud, mage och bröst, genom att till viss del oskadliggöra cancerogena ämnen som t ex tobaksrök. Men limonen Bränn fett och stärk kollagenet med apelsin I kroppen används C-vitamin tillsammans med kroppsfett och zink till nattens återställande av bl a kollagenet. Kollagen är beståndsdelar i hud och bindväv som är uppbyggt av aminosyror, protein. På dagen får bindväven jobba hårt när vi sitter eller rör oss. På natten byggs och repareras det för fullt för att återställa kollagenet i fin form.
Karotenoider: Apelsiner innehåller ett flertal karotenoider som ger fruktköttet dess gula färg. Zeaxantin och lutein är särskilt viktiga för synen. Ett par andranärbesläktade karotenoider finns i hög halt.
Småcitrus: Klementiner har ett hälsovärde nästan som apelsiner. Ofta innehåller småcitrus mindre zeaxantin och lutein men mer betakaroten. Både blodapelsiner och ekologiska apelsiner är liksom småcitrus bra alternativ för omväxling.
Apelsiners hälsoeffekter:
Negativa hälsoaspekter
Miljögifter: Fungicider används mycket mot mögel på citrusfrukter men stannar mest i skalen som inte bör varken ätas eller komposteras. Ekologiska apelsiner blir alltmer tillgängliga och platsar då väl i fruktkorgen.
Överkänslighet: Terpenen Limonen i Skalen på citrusfrukter kan ibland orsaka problem med överkänslighet.
Apelsinen i olika kulturer Brudar har traditionellt burit apelsinbommor som en symbol för fertilitet. I det kinesiska nyåret symboliserar apelsiner tur och rikedom.
Tips
Några tunt skivade apelsiner med sockerlag som kokats upp med en kanelstång och några stjärnanis blir en supergod efterrätt tillsammans med lättvispad grädde.
Källor
- http://www.lush.se/?route=lush/lushopaedia&ingredient_id=287
- Frukt och hälsa G Petersson, 2009 Chalmers
- Äkta Vara
- Sund.nu
Vitamin C: Apelsiner innehåller ca 50 mg askorbinsyra per 100 g frukt. Det är flera gånger mer än andra bra källor som äpplen och tomater. En apelsin om dagen säkrar behovet väl även om optimalt intag kan vara betydligt högre.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar