fredag 5 april 2013

Majonnäs och majonnäs

 

Hellmans real mayonnaise

 

Ingredienser

1. Rapsolja/olja 79%

2. Vatten

3. Ägg och äggulor (från frigående höns)

4. Ättika

5. Citronjuice

6. Salt

7. Socker 1,5%

8. Arom

9. Antioxidant E385

10. Färgämne (paprikaextrakt)

 

Antioxidant E385 EDTA Kalciumdinatriumetylendiamintetraacetat

Beskrivning: Syntetiskt ämne

Funktion: kan binda metall och medverkar därmed till att förbättra hållbarheten i många produkter där metaller, t ex järn och koppar, annars skulle påskynda nedbrytning. Förhindrar också härskning i margarin och bevarar färgämnena i läsk.

Ämnets metallbindande förmåga utnyttjas inom medicinen, där det kan sprutas in som motgift mot tungmetallförgiftning av till exempel bly.

Hälsomässiga förhållanden:

Invändningarna mot att tillsätta ämnet i mat har varit att det teoretiskt kan binda nödvändiga mineraler som kalk (kalcium). Man har tagit hänsyn till detta när man satt ADI (Accepterat Dagligt Intag) på 2,5mg/kg kroppsvikt. Men trots det finns det en stark motvilja mot ämnet att man på EU-basis har enats om att begränsa det.

Dock rekommenderar vissa alternativa behandlare EDTA mot olika sjukdomar. Författarna till E-nummerboken tycker att EDT är "ett exempel på hur man är rädd för små mängder av ett ämne när det används i kontrollerad form som tillsats, medan många okritiskt stoppar i sig stora mängder av det om det marknadsförs som alternativ medicin." (E-nummerboken, s. 107)

Får användas i:

Endast till konserverade ärtor, bönor, svamp, kronärtskockor och vissa fiskvaror samt till såser och frysta kräftdjur.

Men varför finns det då i Hellmans majonnäs? Räknas det som sås? Vi får se. Jag har skickat ett mail och frågat.

Enligt Inbelly är E385 i Hellmans mayonnaise en tvivelaktig livsmedelstillsats. Inbelly finns även som app, så att du kan scanna in streckkoden på produkten i affären och få lite koll på om produkten är okej vad gäller tillsatser.

Arom

Synd att de måste stoppa dit en arom.

 

ICAs äkta majonnäs

Ingredienser:

1. Rapsolja

2. Vatten

3. Äggula 6%

4. Socker 3%

5. Salt

7. Ättiksyra

8. Citronjuice

9. Senapsfrö

10. Surhetsreglerande medel (E575, E330)

11. Förtjockningsmedel (E412, E415)

12. Färgämne (E160a)

13. Konserveringsämne (E202, E211)

14. Cayennepeppar

 

Surhetsreglerande medel E575 Glukonsyrans deltalakton

Beskrivning:

Glukonsyra bildas när kroppen förbränner glukos. Och när den bildar en ring med sig själv bildas Glukonsyrans deltalakton. Tillsatserna framställs genom oxidering av glukos.

Funktion:

Bakpulver, surhetsreglerande medel och färgstabilisator i köttvaror. Används till exempel i rökt korv för att undvika den besvärligare användningen av mjölksyrakulturer.

Hälsomässiga förhållanden:

Ämnet omvandlas till Glukonsyra som kroppen själv bildar vid förbränning av glukos. Ingen mängdbegränsning finns.

 

Surhetsreglerande medel E330 Citronsyra

Naturligt förekommande syra. Finns i citroner.

Förstärker antioxidanternas effekt genom att binda järn och koppar, som påskyndar härskning och brunfärgning. Detta utnyttjar man när man häller citronsaft på avokadoköttet för att förhindra att det blir brunt.

Citrat förekommer naturligt i kroppen och livsmedel. ADI är inte begränsat.

 

Förtjockningsmedel E412 Guarkärnmjöl

Beskrivning:

Kolhydrat som utvinns ur guarväxtens frön. Det är en baljväxt som liknar sojabönan. Växten kan även användas till kreatursfodet.

Funktion

Förtjocknngsmedel och stabiliseringsmedel. Ett av de mest använda, för att det är billigt och bildar en mer tjockflytande lösning. Går snabbt att lösa i kallt vatten. Förutom till livsmedel används det till bantningsprodukter, piller, textilier, kosmetika och vid framställning av målarfärg.

Hälsomässiga förhållanden

Det passerar tarmen utan att tas upp av kroppen, därför är ADI inte begränsat. Men det gäller vid normal användning. I vissa bantningsmedel har man utnyttjat att mjölet inte smälter och därför använt stora mängder. När det sväller i magen får man en mättnadskänsla utan kalorier. Samtidigt är det laxerande. Den här användningen har expertkommittén inte kunnat utvärderat de hälsomässiga konsekvenserna av.

Det har hänt att personer har kvävts då bantningspulvret har svällt redan i matstrupen. Därför är det inte längre tillåtet att sälja såna produkter.

Personer som är allergiska mot sojabönor kan också reagera på Guarkärnmjöl. Kan även ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter.

Under 2004 upptäckte man att en del produkter innehöll stora restmängder av formaldehyd som troligtvis hade använts till desinficering av mjölet. Det är givetvis inte bra att en tillsats innehåller bakterier, men formaldehyd är mindre bra att använda.

Under 2007 upptäcktes PCP och dioxiner i Guarkärnmjöl från Indien. Därför måste all Guarkärnmjöl från Indien hädanefter åtföljas av analysrapport. I Finland är PCP förbjudet. Gränsvärdet för dioxiner i livsmedel är mycket lågt eftersom de kan orsaka utveckkingsstörningar i tänder och könsorgan. I stora mängder även cancer.

Får användas i:

Utan mängdbegränsning, dock inte till torra livsmedel som är tänkta att suga upp vatten. Inte heller till Jelly minicups.

 

Förtjockningsmedel E415 Xantangummi

Beskrivning:

Kolhydrat som framställts genom bakteriell jäsningsprocess. När bakterien jäser socker byggs det upp gummi. Lösligt i kallt och varmt vatten. Bildar tjockflytande lösningar.

Funktion:

Tillsammans med t ex fruktkärnmjöl bildar det geléer som är temperaturstabila. På så sätt används det som förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel. Finns ofta i glutenfritt bröd.

Hälsomässiga förhållanden:

Man har inte funnit några hälsoproblem.

 

Färgämne E160a Betakaroten

Beskrivning

Naturligt förekommande i t ex morötter, men framställs syntetiskt som tillsats.

Funktion:

Gult färgämne och näringsämne (provitamin A)

Hälsomässiga förhållanden:

En del av karotenerna omvandlas till vitamin A i kroppen och har även en antioxidativ verkan. De har därför de senaste åren fått ett uppsving i naturmedicin då undersökningar visar att antioxidanter i kosten skyddar mot sjukdomar, bl a cancer. Men man kan inte tjäna pengar på morötter, så man säljer piller istället och rekommenderade dem speciellt till rökare som utsätts för mycket fria radikaler som kan skapa förstudie till cancer. Men flera undersökningar visade senare att stora doser betakaroten öka risken för cancer. Mat med naturligt stort innehållnas antioxidanter skyddar mot cancer, men effekten blir inte samma när man plockar ut enskilda ämnen och ger dem i stora doser i pillerform. Då kan det få motsatt effekt.

Produkter med stort innehåll av Betakaroten är försedda med varningstext, men de kan vara svåra att se.

Det finns inga gränser hur mycket som får finnas i maten, det kan därför vara svårt att avgöra hur mycket man får i sig genom maten. Troligtvis inte stora mängder om man inte äter det som hälsokost.

Äter man stora mängder kan kroppen inte ta hand om det, de lagras i fettvävnad och huden blir gulaktig. T ex om man äter många morötter varje dag och dricker morotssaft. En del köper Betakarotenspiller för att få solbränna. Färgen försvinner dock snabbt.

Det finns en ökande tendens att använda det för att det räknas som en naturlig tillsats.

 

Konserveringsämne E202 kaliumsorbat

Beskrivning:

Sorbinsyrans salt förekommer naturligt i rönnbär, körsbär, tomater och jordgubbar. Framställs även syntetiskt.

Funktion:

Konserveringsmedel särskilt effektiva mot jäst- och mögelsvampar och i mindre grad mot vissa bakterier. Används i sura och svagt sura livsmedel.

Hälsomässiga förhållanden:

Hos känsliga personer kan de ge hudirritationer. Huden runt munnen kan bli röd och klia. Vissa personer kan få kraftig magknip eller huvudvärk. Här finns exempel på det (läs kommentarerna).

Sorbinsyra ingår i kroppens ämnesomsättning. ADI ligger rätt högt (gäller ej överkänsliga personer).

Trots att sorbaterna inte tycks ställa till med problem bortsett från överkänslighet, har det visat sig att natriumsorbat kan i vattenlösning skapa ämnen som har mutagen effekt på bakterier. Detta kan vara en varning om möjlig cancerframkallande effekt. Därför tog man bort natriumsorbat från listan.

Med de tillåtna mängderna är det inte troligt att ADI överskrids, men om man är överkänslig kan man få utslag eller ont i magen.

 

Konserveringsämnet E211 Natriumbensoat

Beskrivning

Kan utvinnas ut ur bensoeharts, men framställs normalt syntetiskt. Bensoesyra och bensoat finns naturligt i t ex tranbär och lingon.

Funktion:

Några av de mest använda konserveringsämnena i Sverige. Hämtar tillväxten av jäst- och mögelsvamparna och vissa bakterier men bara i sur miljö, därför tillsätts ofta Citronsyra samtidigt. Används i privata hushåll ofta vid syltning (Atamon).

Hälsomässiga förhållanden:

  • Kan ge allergiliknande symptom som hösnuva, nässelfeber eller astma hos känsliga personer.
  • Natriumbensoat kan under vissa förhållanden i kombination med askorbinsyra bilda bensen, ett cancerogent aromatiskt kolväte. Dock är halterna så låga att de enligt SLV (svenska Livsmedelsverket) inte utgör någon nämnvärd risk. Det intressanta är att i bär där E211 återfinns naturligt finns andra antioxidanter än c-vitamin, som då motverkar bildningen av Bensen. Efter medialarmen har E211 tagits bort i Fanta (Coca Cola) och Zingo (Carlberg), men inte i Spendrups, COOP och ICAs drycker.
  • En studie från Storbrittanien 2007, antyder att ämnet tillsammans med vissa färgämnen kan ge upphov till hyperaktivt beteende. Fortsatta undersökningar är rekommenderade.

 

Jämförelse

Okej. Här kommer en liten jämförelse vad man får för pengarna. Det som skiljer sig åt är bland annat:

1. Mängden ingredienser.

Hellmans klarar sig med 10, medan ICA behöver 17 st.

2. Mängden socker.

Båda har rapsolja, vatten och ägg som första tre ingredienser. Sedan drar ICA på med socker på 4:e plats, medan Hellmans socker kör mindre socker. Det kommer först på 7:e plats.

3. Mängden tillsatser.

Hellmans har 1-2 tillsatser (vet inte om paprikaextrakt räknas som en tillsats och arom räknas inte som tillsats). ICA har 7 tillsatser.

 

Summa summarum

Man får alltså mer för pengarna i ICA:s majonnäs. Det vill säga mer socker och mer tillsatser :-).

Det är synd att Hellmans använder sig av antioxidationsmedlet E385 EDTA, då EU är restriktiva utifrån att man inte vet om det även binder kroppens nödvändiga mineraler som kalcium. Vi får se vad de säger.

ICAs majonnäs alla tillsatser väljer jag bort eftersom jag kan. Efter det jag har läst vill jag gärna låta mina barn klara sig utan tillsatser som:

  • Guarkärnmjöl som kan ge allergiska reaktioner och som man dessutom har hittat formaldehyd i.
  • Kaliumsorbat som hos känsliga personer kan ge hudirritationer, kraftig magknip eller huvudvärk.
  • Natriumbensoat som kan ge allergiliknande symptom som hösnuva, nässelfeber eller astma hos känsliga personer. Kan också bilda bensen tillsammans med askorbinsyra.

Enligt boken Den hemlige kocken så ska man göra riktig majonnäs hemma. Jag får pröva det helt enkelt.

 

Källor:

  • E-nummerboken av Orla Zinck och Torben Hallas-Møller
  • Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson
  • evira.fi (Livsmedelsverket Evira, Finland)
  • Wikipedia (Natriumbensoat)
  • Professor Göran Petersons rapport Bensen i läsk (http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/65683.pdf)
  • http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_293012.svd

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar