"Köttet är gourmetmörat genom marinering för att bli mört och behålla sin saftighet vid tillagning och varmhållning." Här blir jag lite nyfiken. Gourmetmörat, vad exakt innebär det?
Ett försök till lurendrejeri visar det sig. Gourmetmörat är bara ett förskönande sätt att säga att man sprutat in 10 procent saltlake i köttet, tillsatt lite antioxidationsmedel och stabiliseringsmedel för att hålla kvar vattnet. Och köttet har med detta blivit dyrare. Läs mer här.
Det finns flera som reagerat över denna beteckning och frågat företaget om det inte bara handlar om vanlig rimning. Se här och här. GP har också haft en artikel Så blir du blåst i charken om just detta.
Här finns också en intressant tråd på matforum.se om gourmetmörad fläskytterfilé. Fläskytterfilé förresten, det är egentligen inget annat än benfri kottlettrad. Ytterligare bara ett simpelt marknadsföringsknep. Men tillräckligt bra för att företaget skulle få pris för att ha bemästrat konststycket att hitta nya lösningar. Läs mer här.
Innehållsförteckning:
Kotlett av gris 88%
Vatten
Salt
Druvsocker
Naturlig arom
Antioxidationsmedel E325
Stabiliseringsmedel E451
Druvsocker
Samma som glukos/glykos och dextros. Den viktigaste sockerarten och spelar en mycket central roll i ämnesomsättningen, huvudleverantör till kroppens celler. Kroppen kan själv bilda glukos från andra ämnen om man inte får i sig tillräckligt via kosten.
Naturlig arom
Se tidigare inlägg. Att den är naturlig behöver inte betyda att det är någon större skillnad mot de "andra" aromerna. Här behöver de inte specificera vilken arom de använder. Används för att förstärka smak och lukt.
Antioxidationsämne E325: Natriumlaktat
Beskrivning: Salter av mjölksyra finns naturligt med laktat, särskilt i syrade mjölkprodukter. Bildas vid mjölksyrajäsning. Mjölksyra heter på latin Acidum Lacticum, vilket har gett namn åt laktaterna. Naturlig mjölksyra finns i L-form. Syntetisk mjölksyra är en blandning av L- och D-formen.
Funktion: Surhetsreglerande medel. Förstärker antioxidanternas skydd mot härskning och brunfärgning.
Hälsomässiga förhållanden: Laktat finns naturligt i kroppens ämnesomsättning och äts naturligt i stora mängder genom frukt och syrade mjölkprodukter. Eftersom det inte är helt klart om barn omsätter D-formen på samma sätt som L-formen får bara L-formen användas till produkter för små barn.
Stabiliseringsmedel E451: pentanatriumtrifosfat
Beskrivning: Framställs ur fosforsyra.
Funktion: Stabiliserinsmedel. Förbättra konsistens och binda vattenAnvänds främst i kött och fisk till att binda vatten och ge en mjukare konsistens. Man kan alltså späda ut köttet lite och sälja vatten som kött. I frukt- och grönsakskonserver används ämnet till att binda vissa metaller (järn och koppar) för att undvika missfärgning. Tidigare var tillsats av fosfater till köttprodukter förbjudna i Sverige för att undvika vilseledande av konsumenten (för mycket vatten). Men nu får användas här.
Hälsomässiga förhållanden: Fosfat är nödvändigt för kroppen, men för mycket kan rubba kalkbalansen.
Summa summarum
- Druvsockret är sannolikt i för att köttet ska bli sötare.
-Aromen är sannolikt i för att antingen:
1. ge någon smak
2. förstärka smaken av kött eftersom de har spätt ut köttet med vatten
3. i värsta fall dölja skämt kött ;-)
-Vattnet ska tydligen göra köttet saftigare. Hur mycket saftigare blir det egentligen? Är det bara ett svepskäl för att lura konsumenten på pengar? Faktum är att de sparar in 22% kött. Betalar vi 22% mindre?
-Stabiliseringsmedlet pentanatriumtrifosfatet behövs antagligen för att binda vattnet som man har spätt ut köttet med. Förr fick man inte lura konsumenten, men nu är det ok. För mycket fosfat är inte bra.
Intressant att deras argument är att göra köttet saftigare. Skulle vilja jämföra med rent kött. Antioxidationsämnet natriumlaktat benämns som en antioxidant. I boken E-nummerboken står det att det är ett surhetsreglerande medel som kan förstärka antioxidanternas skydd. Men om det inte finns några antioxidanter med? Kan inte se att det är en antioxidant i sig själv. Får leta lite. Om det inte är det, fungerar det bara som surhetsreglerande medel. Till vilken nytta ha mjölksyra i köttet? Konserverande effekt?
Det får inte användas till små barn. Betyder det att små barn inte får äta det här köttet?
Okej. Jag köper och betalar hellre för rent kött och slipper tillsatserna. Ska kolla efter rent kött nästa gång jag handlar. Intressant att se om det finns.
Källor:E-nummerbokenDen hemlige kocken
- Posted using BlogPress from my iPhone
Jag har nu kollat varje leverpastej på ICA, och det var natriumnitrit och askorbinsyra i varenda en.
SvaraRadera