torsdag 4 april 2013

Leverpastej

Och så till det här med pålägg. Vilket pålägg är egentligt nyttigt?

Ingredienser:

Grislever 30%

Fett från gris

Mjölk

Griskött 9%

Vatten

Potatismjöl

Bindväv från gris

Socker

Koksalt

Svamp (champinjoner och fårticka)

Kryddor och kryddextrakt (bl a lök och muskotnöt)

Dextros (majs)

Maltodextrin (majs)

Konserveringsmedel (natriumnitrit)

Antioxidationsmedel (askorbinsyra)

 

Dextros

Samma sak som druvsocker/glukos.

 

Maltodextrin

Från wikipedia: Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer. Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.

Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i kroppen.

Det används även som bindemedel och smakförstärkare.

Maltodextrin är en kedja uppbyggd av glukosenheter. Det framställs från stärkelse och används ofta för att få volym i maten. Det är extremt snabba kolhydrater och har ett högt glykemiskt index! De används vid träning och i en del kosttillskott eftersom det ger snabba kolhydrater.

Författaren till denna blogg menar att Maltodextrin är farligt. Hittar ingen källa dock.

I en artikel i Sydsvenskan har man ersatt det omdiskuterade natriumglutamatet med jästextrakt och maltodextrin. Varför inte ta bort smakförstärkarna helt och se till att maten får smaka det den ska? Efter några månader har våra smaklökar vänjt sig att vara utan smakförstärkarna, enligt artikeln.

Enligt professor Göran Petersson på Chalmers ska man välja bort maltodextrin då det höjer blodsockret maximalt. Här är hans rapport om varför sötningsmedel är värre än socker och ett hot mot vår folkhälsa.

Att socker är en beroendeframkallande drog, ungefär lika beroendeskapande som alkohol, menar dr Robert Lustig i kvällens Korrespondenterna kl 20:00 på SVT (3 april 2013)som handlar om socker och sockerberoende.

Socker, dextros och maltodextrin...Kan man inte klara sig utan socker i leverpastej?

 

Natriumnitrit och askorbinsyra

Inte helt ofarligt. Läs mer i inlägget om gourmetmörad fläskytterfilé.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar